´╗┐

Cugetari, citate sau aforisme din istorie

Cugetari din istorie - pagina 13

Citat de Vasile Lovinescu din categoria citate din istorie

Vasile Lovinescu


Dacii, ca popor hiperborean, coborau din Pelasgos - nascut din Pamantul Negru. Marea dacica este Neagra, Valahii au fost denumiti de toate popoarele Valahi Negri, iar tara Valahia Neagra, Kara Ulaghi, Kara-Iflak, de catre turci; Kara-Ulak de sirbi si bulgari. Functiunea traditionala suprema la valahi este Negru-Voda.

Vasile Lovinescu

Cugetari: Citatul numarul 49 din categoria cugetari, citate sau aforisme din istorie

Citat de Edward Gibbon din categoria citate din istorie

Edward Gibbon


Analele Chinei pastreaza amanunte despre statutul si miscarile triburilor pastorale, care pot fi adeseori distinse sub denumirea vaga de Sciti sau Tartari, succesiv vasali, dusmani si cuceritori ai unui mare imperiu. . . De la varsarea Dunarii pana la Marea Japoniei, longitudinea Scitieii se intindea pe aproape 110 grade, care cuprindeau, pe aceasta directie, peste 1.700 de localitati. Triburile pastorale ale nordului au reusit de doua ori cucerirea Chinei.

Edward Gibbon

Cugetari: Citatul numarul 50 din categoria cugetari, citate sau aforisme din istorie

Citat de Carolus Lundius din categoria citate din istorie

Carolus Lundius


Sa fie clar pentru toti, ca cei pe care antichitatea i-a numit cu o veneratie aleasa Geti, scriitorii i-au numit dupa aceea, printr-o intelegere unanima, Goti. ...grecii si alte popoare au luat literele de la Geti. La Herodot si Diodor gasim opinii directe despre raspandirea acestor litere.

Carolus Lundius

Cugetari: Citatul numarul 51 din categoria cugetari, citate sau aforisme din istorie

Citat de Henry Jules Klaproth din categoria citate din istorie

Henry Jules Klaproth


Chiar daca trebuie sa cautam in Asia prima origine a arsacizilor, cand au supus aceasta parte a lumii, ei veneau din Europa si faceau parte dintr-o puternica natiune raspandita de la malurile Dunarii pana in tinuturile cele mai indepartate ale Asiei superioare: aceste popoare erau dacii, acesta era numele national al arsacizilor, pe care l-au dat tuturor supusilor lor. Cu trei secole inaintea erei noastre, Ungaria si Bactriana purtau in mod egal numele de Dacia/Dakia si aceasta denumire, care se poate recunoaste usor oricand, dar modificata in mod diferit in idiomurile care s-au succedat in Europa si Asia, se foloseste chiar si pentru a desemna popoarele germane si pe urmasii vechilor persani.

Henry Jules Klaproth

Cugetari: Citatul numarul 52 din categoria cugetari, citate sau aforisme din istorie

« 10 11 12

13

14 15 16 »
«

»